Oavsett om du letar efter en mysig filt att mysa med en kall vinterkväll eller ett lätt och luftigt alternativ för att hålla dig sval på sommaren, har vi samlat allt du behöver på plädar.se.
Få en översikt över olika typer av filtar, och ta med dig några av våra tips om hur du tar hand om dem. Vi delar även med oss av våra bästa val. Så ta din favoritfilt, kryp ihop och låt oss börja!
Typer av filtar
Det finns många olika typer av filtar på marknaden, var och en med sina egna fördelar. Här är några av de mest populära alternativen:
- Ulltäcken: Ull är en naturfiber som både andas och isolerar, vilket gör den idealisk för användning året runt. ulltäcken är också resistenta mot eld, statisk elektricitet och mögel. De kan dock vara dyra och vissa tycker att de kliar.
- Bomullstäcken: Bomullsfiltar är mjuka, hållbara och vanligtvis billigare än ullfiltar. De är också lätta att ta hand om – du kan helt enkelt tvätta dem i maskin och torktumla dem på låg värme. Bomullsfiltar är dock inte lika isolerande som ullfiltar och är inte resistenta mot eld eller statisk elektricitet
- Polyesterfiltar: Polyester är en syntetisk fiber som vanligtvis är billigare än naturfibrer som ull eller bomull. Polyesterfiltar är lätta att sköta – du kan tvätta dem i maskin och torktumla dem på låg värme – och de krymper eller bleknar inte med tiden. Polyester är dock inte lika andningsbart som naturfibrer och kan ibland kännas stelt eller plastliknande.

Tips för skötsel av filtar
Oavsett vilken typ av filt du väljer är det viktigt att ta väl hand om den så att den håller i flera år (eller till och med årtionden!)
Här är några tips som hjälper dig att komma igång:
- Tvätta din filt enligt tillverkarens anvisningar. De flesta filtar kan tvättas i maskin på skonsam cykel i kallt vatten och torktumlas på låg värme
- Fluffa upp filten i torktumlaren med jämna mellanrum för att förhindra att den blir matt.
- Förvara filten på ett svalt och torrt ställe när du inte använder den. Undvik att förvara den i en plastpåse eller behållare, eftersom detta kan orsaka mögelbildning
- Inspektera din filt regelbundet för att se om den visar tecken på slitage. T.ex. hål eller lösa trådar. Dessa bör repareras omgående för att förhindra ytterligare skador
Så där har du det! En omfattande guide till allt som har med filtar att göra!
Vi hoppas att du fann den här informationen nyttig och att du nu är ett steg närmare att hitta den perfekta filten för dina behov.
Lycka till med att hitta nästa filt!