Mönstrade plädar och filtar

Närbild på ett blommigt blått mönster mot vit bakgrund
Närbild på ett mönstrat mönster

Ett mönster kan vara nästan vad som helst - det behöver bara visa upp kontrast i upprepande steg.

Ett mönster är en upprepande sturktur eller bild som ger kontrast. Mönster används inom mode, konst, industri och ja nästan var och hur som helst. Gemensamt för mölnster är att man som användare ska kunna känna igen vissa strukturer som upprepar sig på det som avbildas.

Mönstrade plädar är inte alltid lätta att hitta i butikerna. Samtidigt är de mycket tacksamma att slänga över soffan (sk throw pläd) eller ha framme på sängen. Mönstret på pläden spelar med ljuset på ett vackert sätt och fungerar väl i både ljusa och mörka rum. Experimentera med färger och material för att hitta din favoritpläd.

Mönster inom mode

Kvinna på standen i paisleymönstrad sommarklänning
Moderiktigt mönstrat mönster?

"Paisley" är ett klassiskt blommigt mönster som funnits i många år. En kvinna bär en paisleymönstrad klänning till standen.

Inom mode finns ett antal mycket välkända och klassiska mönster, så som paisley (ofta tryckt), twill (ofta sytt), hundtand, och de enkla rutorna och ränderna. Modedesigners använder sig av mönster för att visa upp färgkombinationer och förmedla både stil och känsla. Mönster i väven eller i trycket samverkar med färgerna och levererar ett slutligt intryck.

Mönster har använts i många år som mönster vid tillverkning och design av plädar. Att vi har tagit med dessa i vår lista är ett testamente till att mönstret är attraktivt och vackert på plädar och filtar. Välj ljusa livliga färger för ett mörkt rum, och mörkare, djupare toner för ljusa rum. På så sätt kan du tillsammans med mönstret lyfta fram den rätta, varma kontrasten.

Mönstrade plädar

Det finns måna mönstrade plädar och filtar. Mönster är som sagt inte bara något som trycks på med färg utan med filtar handlar det oftare om att mönstret är en del av väven, alltså hur filten eller pläden är sydd/ihopsatt. Ett mönster som du säker känner igen är twill-mönstret som har använts i många århundraden för att sy tyg, tjocka som tunna. I ett twill mönster går trådarna om vartannat, som en väv och i slutändan blir tyget just vävt. Beroende på hur tight man väver twillen och med vilket tyg, så ger den sedan olika typer av uttryck i form av mönster.

Här kan du köpa plädar med mönster mönster

Vi har samlat ihop alla våra favorit-plädar som är mönstrade. Saknas en pläd eller filt i vår lista? Tipsa oss redan idag om en bra mönstrad pläd som vi missat genom vårt kontaktformulär.

Visar alla 48 resultat