Mohair

Mysiga plädar och filtar

En mohair pläd är en pläd som är gjord av mohair – d.v.s. fin ull som är tillverkad av hår från angorageten.

bäst-i-test mohair plädar 2017

Produktbild på pläden: Himla Pläd Mohair Lawrence Linen.
Testvinnare 2017: Himla Mohair Lawrence: #1, 100% baby mohair

Himla Pläd Mohair Lawrence är en av våra absoluta favoritplädar över alla kategorier. Mohair pläden är extremt lyxig och av 100% afrikask mohair av absolut högsta kvalitét.

Pläden är tillverkad av 100% baby angora mohair från angoragetter som lever på höga höjder i Sydafrika. Pläden kommer i sex diskret och otroligt vackra färger. Prova den klassiskt vackra Antique Silver eller den varmt persikofärgade Blush.

Pläden kostar vid testtillfället ~2000 kr hos svenska näthandlare och är värd varenda krona. Du hittar den till exempel hos vår partner texstyle.se här.

Köp den testvinnande pläden här

Vad är mohair?

Mohair är den engelska benämningen på håret från en angora get. Namnet Mohair är faktiskt en kombination av två ord – det första delen av namnet kommer från det arabiska ordet muḵayyar som betyder utvald, eller utsökt och den andra delen av namnet kommer från det engelska ordet hair som betyder hår.

Mohair är alltså den ullfiber som görs av hår från angorageten. Angorageten är en get som lever på höga höjder i stora delar av Asien, Afrika och Nordeuropa. Angorageten klipps vanligtvis två gånger om året och en enskild get kan leverera upp till 2 ½ kilo ull per klippning.

Skötsel av mohair plädar

En mohair pläd borstas med en fin borste för att behålla mjukheten och för att hålla fibrerna åt samma håll. Vi gillar denna enkla men effektiva borste från skapamer. Det är väl värt investeringen för att hålla din mohairpläd fin och kammad och kostar under hundringen

Ytan på en mohair pläd drar inte åt sig jättemycket smuts och hålls faktiskt bäst ren med just en borste. Spiller du något som har färgat av sig på pläden så ska du ta in den till kemtvätt. Prata med din lokala kemtvätteri om de kan hantera en finkänslig mohair pläd.

Tvätta aldrig en mohair pläd i tvättmaskin, då den kommer tappa sin spänst, mjukhet och fluffighet.

Vad gör mohair så unikt?

Det som gör mohair så unikt är fibrerna, som är mellan 100 och 300 mm långa, är mycket fina med en nästan glänsande yta. Fibrerna är även mycket elastiska och samtidigt delikata. Detta gör mohair till det perfekt materialet för tillverkning av exklusiva plädar och filtar. Plädar gjorda från mohair är riktigt fina, lyxigt glansiga, lite elastiska och nästan magiskt skimrande.

Mohair fibern har beskrivits som mjukare än bomull, finare än cashmere och smidigare än silke. Fibern saknar helt lanolin vilket gör den till helt naturligt hypoallergen och även så att den inte kliar. Så även om det ser ut som att en mohair filt eller pläd kommer att klia mycket så gör den normalt inte det, tack vare angoragetens hårfiber och dess unika egenskaper.

Utvalda mohair plädar

På denna sida har vi samlat extra lyxiga och härligt glansiga mohair-plädar som går att köpa enkelt från Svenska nätbutiker. Ta en titt och välj en mohair pläd som du gillar färgen och strukturen på. Alla plädar och filtar i listan är av ren mohair från angoragetter och är testade för kvalité och mjukhet.

Lista på de 3 bästa mohair plädarna enligt oss:

  • Himla Pläd Mohair Lawrence är en av våra absoluta favoritplädar över alla kategorier. Mohair pläden är extremt lyxig och av 100% afrikask mohair av absolut högsta kvalitét.
  • Beach House Curly har härliga färger och extra mjuka. Plädarna har en exklusiv look utan att kosta för mycket (~1500 kr i skrivande stund).
  • Linum Pläd Hugo är en mix av bomull och mohair. 50% mohair och 50% ull. Hugo kommer i tre vacker pastellfärger och har mjuka fransar. Vi gillar den rosa färgen som är inbjudande mjuk.

Alla mohair plädar