Merinoull pläd

Mysiga plädar och filtar

Merinoull är ett material som värmer dig när det är kallt, som svalkar när det är varmt, som inte luktar illa från smuts eller svett och som sällan behöver tvättas..

Merinoull plädar 2018 test

I Februari 2018 utförde vi ett större test av merinoull plädar där vi jämförde merinoull plädar från 4 återförsäljare. Vi bedömde dem på följande attribut och värden: mjukhet, lenhet, lyxkänsla, kvalitet, mysfaktor och pris. Här är vinnarna från testet (man kan säga att två plädar vann även om vi presenterar dem som nr1 och nr2 här så var det mycket jämnt):

bäst-i-test merinoullplädar 2018

Produktbild på pläden: Klippan Pläd Merinoull Gobi.
Testvinnare 2018: Klippan Gobi: #1, 100% finaste merinoull

#1: Klippan Pläd Merinoull Gobi är en av våra absoluta favoritplädar och vår vinnande pläd inom merinoull. Merinoullen i pläden är extremt lyxig och av absolut högsta kvalitét. Pläden är oerhört len, mjuk, perfekt storlek och helt enkelt underbar.

Köp den testvinnande pläden här

#2: På en nära andraplats landar Himla Pläd Victor Peaceful som med 80% merinoull och 20% polyamid har gjort en extra len och tunn pläd med fatastiskt fina färger

Köp pläden på 2:a platsen här

Vad är merinoull?

Närbild på ett merinofårs ull
Merinofårets unika ull har fantastiska egenskaper som gör det ett perfekt material för lyxiga plädar och filtar.

Merinoull är helt enkelt ull som kommer ifrån merinofår. Merinofåren har gjort sig kända för att kunna producera ull med extremt fina fibrer, något som passar perfekt för både plädar och filtar.

Dessa unika merinofår kommer ursprungligen från Asien och delvis även Nordafrika. Strax innan 1700-talet introducerade fenicierna dessa får till Spanien. Under 1700-talet blev sedan ullen från merinofåren mycket populär och Spanien kunde i sin tur börja exportera ullen till andra länder som grannarna Frankrike och Italien för klädproduktion. Sedan 1700-talet har merinofåren spridits till många delar av världen och är bland annat mycket populära som ull-producenter i Australien och Nya Zeeland.

Ett merinofår poserar framför bergens toppar
Ett merinofår där den trivs som bäst: bland bergens toppar.

Merinoull kommer alltså merinofåret som är en egen ras utav får. Denna ras är just speciellt framavlad för sin mjuka och fina päls (ull). Merinofår mår bäst när de vandrar och betar fritt uppe i bergen där ett kallt och friskt klimat kan bidrar till att deras päls får långa och lena fibrer som minimerar kli. Normalt klipps fåren runt september varje år och endast en gång om året. Denna typ av skötsel med klippning endast en gång om året och fritt gående får gör den bästa möjliga merinoullen till de bästa plädarna. Kvalitetsskillnaden är i slutändan enorm, något som märkts tydligt i vårt stora merinoull pläd test i början av 2017.

Merino-ullens egenskaper

Många betecknar merinoull som en av de finaste ullen i världen. En av ullens främsta egenskaper är att den isolerar och värmer mycket bra eftersom den har förmågan att isolera luft. Dessa egenskaper gör den till ett extremt bra material för tillverkning av varma, men samtidigt tunna filtar.

Merinoull transporterar effektivt bort fukt av olika slag. När man till exempel börjar svettas så blir man inte dyngblöt utan merinoullen erbjuder istället en effektiv transportering av fukten så att huden hålls torr. Ullen är samtidigt väldigt tät och krusig och passar därför bäst till tunna och mjuka filtar eller plädar.

Merinoull är lenare och mjukare än vanlig ull. Det har egenskaperna att om det är kallt ute så värmer det dig, och om det är varmt ute så blir du avsvalkad. Du behöver inte heller oroa dig för att pläden (eller filten) ska börja lukta svett eftersom merinoull är naturligt antibakteriell. Eftersom bakterierna inte får fäste i merinoullens fibrer behöver du inte heller tvätta pläden så ofta.

Plädar av merinoull

Om man vill ha ett underställ eller andra klädesplagg som är gjorda av merinoull gör man enklast i att kontakta välsorterade återförsäljare av kvalitetskläder. Plädar av merinoull kan vara svårare att hitta. Det är därför vi sammanställt denna guide, test och lista av var man kan köpa merinoull plädar och hur mycket merinoull de innehåller. Använd vår lista för att hitta din favorit merinoull-pläd utan att behöva besöka massor av butiker.

Varför  välja en pläd av merinoull?

För att sammanfatta det vi skrivit om merinoull och plädar ovan:

  • En pläd av merinoull är varm samtidigt som den kan hållas mycket tunn och len.
  • En pläd i merinoull kliar inte
  • En pläd i merinoull luktar inte illa av svett och smuts
  • En pläd i merinoull känns extra lyxig och len tack vare de fina ullfibrerna
  • En pläd i merinoull behöver inte tvättas särskilt ofta om ens alls

Skötsel av merino-ull plädar

En mernoull pläd eller filt ska du som sagt inte behöva rengöra ofta. Om pläden blivit smutsig och du känner att du behöver rengöra den ändå så följ dessa enkla steg:

  • Tvätta pläden försiktig för hand i ljummet vatten (inte över 30C)
  • Tvätta inte merinoullen för länge, utan gör det snabbt och låt sedan torka
  • Är du för lat så tvätta på tvättmaskinens varsammaste ullprogram eller program för handtvätt
  • Lufttorka utan att sätta stress på fibrerna (dvs häng inte upp pläden så fibrerna tyngs ner av sin egna vikt, utan lägg den på ett luftigt material så den får torka liggande).

alternativt kan du lämna in pläden på kemtvätt

Alla merinoull plädar

Här nedan har vi listat och samlat alla de plädar vi kunde hitta som innehåller minst 40% merinoull. Vi har inte haft chansen att testa alla, så lämna gärna en kommentar om vad du tycker om den på deras undersidor. Läs också mer hos respektive återförsäljare via “till butiken” länken.

Visar alla 50 resultat