Lammull

Mysiga plädar och filtar

Lammull är ett material som värmer dig när det är kallt, som svalkar när det är varmt, som inte luktar illa från smuts eller svett och som sällan behöver tvättas..

Lammullsplädar 2017 test

I Februari 2017 utförde vi ett större test av lammullsplädar där vi jämförde plädar tillverkade i lammull från 4 återförsäljare. Vi bedömde dem på följande attribut och värden: mjukhet, lenhet, lyxkänsla, kvalitet, mysfaktor och pris. Här presenterar vu vinnarna av testet:

bäst-i-test lammullsplädar 2017

Produktbild på pläden: Klippan Pläd Lammull Cross.
Testvinnare 2017: Klippan Lammull Cross: #1, 100% finaste lammull

#1: Klippans Yllefabrik tillverkar massor av plädar i 100% lammull, och vi kunde egentligen valt många av dem som vinnare. När du testat en av klippas lammullsplädar förstår du varför. Plädarna har en otrolig kvalitetskänsla och bakom står givetvis ett gediget hantverk och fantastisk design. Klippans lammullsplädar är extremt mjuka, fina och har alla härliga egna designer. Vi väljer Klippan Lammull Cross då vi gillar just detta mönster från Birgitta Bengtsson Björk.

Köp den testvinnande pläden här

#2: På andraplats landar Claudia Ullpläd som även denna är från Klippans Yllefabrik, men samtidigt lite annorlunda från de andra lammullsplädarna därifrån. Pläden har ett intressant våfflat mönster, är gjort på 100% ekologisk lammull och kommer i en vacker dovt blå färg. Du köper den hos Home by Sweden här ->

#3: Tredjeplatsen går till Choucho sjal/Ullpläd av designern Akira Minagawa. Choucho är tunn, mjuk och vacker. Pläden så tunn så att den även kan användas som en stor sjal och innehåller en blandning av 40% lammull och 60% merinoull. Du hittar den hos Solhem Inredning här ->

Vad är lammull?

Närbild på lammull hos ett ungdjur
Lammullen är extra mjuk och har goda egenskaper som ett babyhår.

Lammull är helt enkelt ull som kommer ifrån unga får, alltså lamm (ungdjur). Det faller naturligt att lammull utvinns från ett fårs första klippning då det är ungt nog att räknas som lamm, men gammalt nog att ha fått tillräckligt med ull. Normalt räknas endast den första klippningen av ett får som riktig lammull.

Lammull för plädar

Lammull är något mjukare och finare än ett vuxet fårs ull och lämpar sig alldeles utmärkt som material att väva plädar och filtar av. En pläd av lammull är mjukare och finare än en pläd av vanlig ull och andes vara något med exklusiv.

Tillvekning av lammullsplädar

Lammets ull blir till garn och kan spinnas olika tjockt och olika hårt vilket i sin tur ger olika egenskaper i det spunna garnet. Garnet stickas sedan med en viss bindning där den vanligaste bindningen är slätstickning, med en viss nåltäthet och viss masklängd. Ju tätare maskor, kortare masklängd och mer garn i maskinen får du tjockare filt eller pläd. Det som gör en lammullspläd till isolerande är dock inte hur mycket material det är i det utan hur mycket luft som det kan lagra mellan textilfibrerna.

Att välja rätt bland lammullsplädar

Som du förstår så har alla dessa faktorer stor betydelse för den slutliga produkten: lammulls-pläden. Därför kan även lammullsplädar inbördes skilja sig mycket år, och det bästa sättet att bedöma kvalité på en pläd är helt enkelt att känna och klämma på den.

En lammullspläd håller sedan sin kvalitet under många år, så du behöver inte oroa dig för att den pläd du känner på i affären eller provar hemma kommer bli sämre över åren. Hitta helt enkelt en pläd som du gillar genom att testa dig fram och känna på den. Tryck pläden mot handen och mot ansiktet: pläden ska vara mjuk och inte stickas mot huden.

Du kan alltid utgå ifrån våra rekommenderade lammullsplädar i listan ovan av testvinnare från vårt stora test av lammullsplädar.

Lammullens egenskaper

Lammull är lenare och mjukare än vanlig ull. Lammullen är även något finare än vanlig ull och något varmare. Lammull är halvt smutsavvisande, vilket betyder att du inte ofta behöver tvätta den.

Alla lammull plädar

Här nedan har vi listat och samlat alla plädar och filtar av lammull från svenska återförsäljare. Plädarna i listan innehåller minst 40% lammull. Vi har inte haft chansen att testa alla, så lämna gärna en kommentar om vad du tycker om den på deras undersidor. Läs också mer hos respektive återförsäljare via “till butiken” länken.

Visar 1–72 av 169 resultat