Akira Minagawa

Akira Minagawa har en förkärlek för tydligt mönstrade textiler och kvinnliga, nordiska former. Hans egna varumärke Minä Perhonen har kallats för Japans svar på Marimekko.

Porträtt av designer Akira Minagawa
Porträtt av designer Akira Minagawa

Akira Minagawa är en japansk modedesigner som skapar kläder och textilier. Inspirerad av observationer av samhället, poesi och natur, skapar Akira Minagawa ett brett utbud av mönster inklusive vävda, tryckta och broderade textilier. För svenska Klippans Yllefabrik har han designat ett antal vackert mönstrade plädar i klassisk skandinavisk form och färg med tydlig japansk inspiration.

Akira Minagawa är främst känd för sitt egan varumärke minä perhonen, som kännetecknas av en romantisk, lätt naiv stil. Designen är detaljorienterad och samvetsgrann utarbetad och kläderna är efterfrågade bland modemedvetna, unga japanska kvinnor, men vädjar till kvinnor i alla åldrar, över generationer och nationaliteter. Minä perhonens universum speglar en ny syn på livet bland människor i Japan som försöker komma undan det snabba tempot och dess vardagliga stress, till förmån för en lågmäld livsstil.

Minagawa vill skapa kläder som går utöver gränserna för mode och kan behålla – och förbättra – deras funktionalitet genom åren. Det är således hans uppfattning att kläderna borde ha en tidlös skönhet som gör det möjligt att leva genom generationer och till exempel gå vidare från mor till dotter eller till och med från mormor till barnbarn.

Minagawa etablerade modevarumärket minä år 1995 och åtta år senare lade han till “perhonen”, som är finsk för “fjäril”. Minagawa valde detta finska ord eftersom han ofta reser i de norra länderna, där han känner sig i harmoni med kulturen och livsstilen. Han kände att fjärilen var en attraktiv och lämplig symbol för sin design, eftersom ljuset och färgerna i hans starkt feminina modekollektioner framkallar bilder av fjärilsvingar som flyter i luften. Ordet återspeglar också det faktum att varianterna av hans textilier är praktiskt taget oändliga; “Så många som det finns sorter av fjäril”.

Minagawa beundrar särskilt Arne Jacobsen. Hans Lazio Tambourine och Hallingdal Tambourine Textilier har använts för att täcka Ägg och Svanen stolar som producerats av Fritz Hansen.

Under 2006 tilldelades Minagawa Mainichi Fashion Grand Prix (Fashion Designer av året) av den japanska tidningen Mainichi Shimbun.

Skandinavisk design är väldigt populär i Japan, och denna entusiasm finns också mycket i bevis i Minagawas modersamlingar, där japanska influenser blandar mycket snyggt och kreativt med Skandinaviens. Minagawa kan således kombinera sin fascination med de nordliga länderna med sina egna kulturella rötter och därigenom skapa den helt unika, personliga stilen som har gjort hans mönster så populära under det senaste decenniet.

Plädar designade av Akira Minagawa